Header image
Lopyan.com НОВОТО ЛИЦЕ НА ЛОПЯН
line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Забележителности

 

Чертиград - останки от известна тракийска крепост (наречени така по-късно) - намират се на възвишението между селата Лопян, Брусен, Черни Вит и Ямна. Може да се достигне с автобус до Ямна и после пеш.

Природна забележителност - Орлов камък, Червената стена (с. Лопян) - скален комплекс, обитаван от множество грабливи птици, които са застрашени от изчезване

Лопян е удобен изходен пункт за начало на преходи в Етрополския Балкан и Златишко-Тетевенската планина.От местността Падеш (Ямна) може да се достигне хижа “Свищи плаз” (около 5 ч пеша).

Етрополският манастир “Св. Троица” (Варовитец) е на 5 км източно, по пътя за селцето Рибарица и летовище Ямна. Създаден е около 1158 г. През османското владичество е един от най-значимите български книжовни центрове в земите на север от Балкана. В края на XVI и през XVII век в манастира и Етрополе възниква Етрополската книжовна школа с главни представители йеромонах Данаил Етрополски, йеромонах Рафаил, Даскал Койо, Граматик Бойчо, Дякон Йоан, Василий Софиянин. Тук е създадено през далечната 1585 г. безценното Четвероевангелие, съхранявано и до днес. Запазени са още: Четвероевангелие от XV век, Апостол (XVI век), Октоих и Типик (XVI - XVII век), Данаилов Пролог (1620 г.). Дело на Варовитецки монаси е и житието на Ив. Рилски, разказващо за тържественото пренасяне на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир през 1469 г. Към съкровищницата на манастира принадлежат и двата старинни сребърни кръста с надписи. Върху единия от тях е означена годината 1492. Интересен е и сребърният кивот. В манастира е намирал убежище В. Левски. Може да се стигне с автобус за Ямна.

Град Етрополе - градски исторически музей (бул. “Руски” № 107, тел. 0720 2124, раб. време - от 8.30 до 12.00 ч и от 13.30 до 17.00 ч). Църквата “Св. Архангел Михаил” (в центъра на града, на пл. “Малки пазар”) се споменава още през 1600 г., но в сегашния си вид е от 1837 г., с иконостас от ажурна орехова дърворезба. Интерес представляват Еврейската кула от XIV век и Градската отбранителна кула (на бул. “Руски”), висока 20 м. Църквата “Св. Георги” (ул. “Хр. Ботев” № 10) е строена в средата на XVII век върху основите на стара средновековна църква, разрушена при кърджалийските нашествия. Изградена е изцяло от речен камък. Двадесет и четири къщи от Възраждането привличат вниманието на посетителите. Красиво разположени по течението на река Малки Искър, те се отличават с богатата си дърворезба по тавани, врати, таблени долапи, кошове на огнища, колони и др. Стените са варосани и колоритно обрамчени с дърво. Най-характерни са: Павелпончовата, Хаджигригоровата, Вълчевата и Арнаудовата.

Гр. Етрополе се слави с ежегодно провеждания празник на етрополските зетьове - единствен по рода си у нас.

горе